BLOG


April 2014

1000 km foodjourney
In september ben ik begonnen aan een wandeltocht door Nederland op ontdekkingstocht naar heerlijke plantaardige hotspots. Ik loop NL rond in 4 LAW (lange afstand wandel-) routes. En na het wandelen eet ik op de meest bijzondere locaties. 


september 2023

Food Art

Een bezoek aan Kröller-Müller Museum + een enorme appeloogst in onze eigen moestuin, … dit samen vormde de inspiratie voor een super leuk food experiment.
Een schilderij maken met de ingrediënten van een gerecht. Zoals deze heerlijke appelnoten cake met basilicum en eetbare bloemen. Het prachtige schilderij Oude Bloeiende Appelboom van kunstenares Charley Toorop (geboren in Katwijk 1891) trok mijn aandacht in het museum. 


juni 2023

Het is Zomer!

Zomer dat betekent voor mij lekker vroeg opstaan en zoveel mogelijk buiten zijn. Heerlijk!

Niets is zo fijn als s morgensvroeg genieten van het ontwaken van de natuur, de zon die opkomt, vogels die beginnen te fluiten, insecten die gaan zoemen, de geur van bloeiende planten maar ook de zilte lucht van de Oosterschelde...


oktober 2022 

Zo Gi-ga-leuk!!!  Dat ik mijn bijdrage heb mogen leveren aan dit super toffe project!  Een project dat in het teken staat van het thema van de Kinderboekenweek 2022: ‘’Gi-ga-groen’’. 
Tijdens de Kinderboekenweek en het Oogstfestival in Museum BroekerVeiling, wordt met verrassende foodexperimenten de kick-off georganiseerd voor het PROEFLAB voor ‘’ Gronderzoekers en Etenschappers’’.  Studio De Kinderkooktuin ontwikkelde hiervoor Gi-ga groen(t)e proefjes. 


juli 2022  Wauw!! Zo leuk! Dat ik mag meewerken aan zulke toffe projecten.

Alvast wat tipjes van de sluier: *kookleesboek *Italië * gerechten met een verhaal *verhaal met een boodschap *museum  *Noord-Holland *pop-up foodLab *educatie* Kinderboekenweek 2022


oktober 2021  14 oktober is het Nationale Groente & Fruitdag. En 16 oktober is het World Food Day. Op deze dagen wordt  aandacht besteedt aan duurzaam eten.

‘’Ga voor Kleur Break en snack met groenten en fruit je middagdip eruit’’. Dat is het thema van de Nationale Groente & Fruitdag 2021.

Studio De Kinderkooktuin bedacht een toffe kookchallenge, onderdeel van een aankomende lesmodule over voeding en klimaatverandering, om thuis mee aan de slag te gaan.


mei 2021  Studio De Kinderkooktuin bestaat 10 jaar!
Wow! Wat ruim 10 jaar geleden begon als vrijwilliger in de schoolmoestuin groeide al snel uit tot enthousiasme voor het geven van voedingseducatie.

Inmiddels richt Studio De Kinderkooktuin zich volledig op het ontwikkelen van innovatieve foodconcepten. In 'Geheim van de Chef' geef ik tips en tricks over watertandend lekkere kidsproof gerechten. Boordevol (zee)groenten, fruit en peulvruchten.


februari 2021  De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Groenten en Fruit. Daarnaast werkt De Verenigde Naties samen met Peter Rabbit om het bewustzijn over duurzaam voedsel te vergroten.

De Verenigde Naties besteden speciaal aandacht aan de bewustwording bij kinderen voor het belang van een gezond en duurzaam voedingspatroon door middel van Campagnes en Activity Books.


December 2020  Wat ontzettend leuk! Naar aanleiding van de Instapost over Kwallen SnoepGoed ontving ik van Soulla Christodoulou, een Engelse schrijfster uit Londen, een prachtig gedicht: Jellyfish. 

Nadenkend over wat het schrijven van een gedicht te maken heeft met het koken van een gerecht, besef ik dat er veel meer overeenkomsten zijn dan we misschien in eerste instantie denken.
Het gaat bij beiden om de mix en de verhoudingen, van woorden bij een gedicht, en ingrediënten bij een gerecht. En zowel bij schrijven en lezen als bij koken en eten spelen gevoel en emotie een rol.


Oktober 2020  Oktober is dé maand waarin voedsel en duurzaamheid onder de aandacht worden gebracht. Vandaag is het Wereldvoedseldag en Dag van de Duurzaamheid. Vanaf morgen begint dutchfoodweek  (10-17 okt) hét nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Op 12/10 is het klimaatdag en op 14/10 Nationale Groente en Fruitdag.
In het kader hiervan ontwikkelen wij een educatieve kookworkshop voor kinderen. Over klimaat, duurzaamheid, gezondheid en verbondenheid. Door samen te koken leren over elkaars achtergrond. 


Augustus 2020  Voor Veggipedia schreef ik een gastblog met de titel 'Proeven met je Ogen', over het enthousiasmeren van kinderen voor het proeven van gezonde gerechten boordevol groenten en fruit, over het belang van smaakontwikkeling, pure smaken ontdekken en leren waar het eten op je bord vandaan komt.
Smaakontwikkeling begint bij proeven. Hoe eerder kinderen leren proeven hoe makkelijker ze nieuwe smaken leren ontdekken en waarderen. 


Juni 2020  Pastadeeg leent zich uitstekend om met verschillende kleuren, smaken en vormen te experimenteren. Gebruik je fantasie en maak je eigen creaties. En het leuke is, je kunt het daarna nog opeten ook. Dat is dubbel genieten. 
Lokale Zeeuwse producten waren de basis voor dit heerlijke foodart experiment. De vulling van deze ravioli hebben we bereid met ricotta, spinazie, ui, knoflook, zeekraalzilt en wat gedroogde zeewiersnippers uit de Oosterschelde. En lekker dat het was!


September 2019 Jeetje, wat een dag! Gisteren uit handen van gedeputeerde Dick van der Velde van Provincie Zeeland officieel de innovatievoucher overhandigd gekregen voor het outdoor activiteitenspel KidsFoodCamp, tijdens een persmoment in het Provinciehuis in Middelburg.
En dat was nog niet alles, het initiatief KidsFoodCamp was uitgekozen (uit 37 inzendingen), om aan de pers te presenteren.


Juni 2019  Studio De Kinderkooktuin heeft KidsFoodCamp ontwikkeld in samenwerking met sportdocente en eigenaar van De Buitenles Hanneke Bergsma. KidsFoodCamp is een op maat te maken outdoor activiteitenspel voor kinderen, jongeren en hun families, waarbij behendigheid, uithoudingsvermogen en kennis worden getest. Alles draait om samenwerken, voeding en koken en bewegen in de buitenlucht, .
Het is een vakoverstijgend spel. Aan de hand van thema's die over de grenzen van vakken heen gaan, leren kinderen en jongeren kennis en vaardigheden in samenhang.


Mei 2019  De finale foodworkshoptraining gegeven aan managers en shiftleaders Fun & Entertainment van verschillende vakantieparken van Landal GreenParks in Nederland en Duitsland. Vanaf nu gaan de eerste parken aan de slag in het nieuwe Brasserie- restaurantconcept met de door Studio De Kinderkooktuin ontwikkelde familie foodworkshops. Gasten kunnen deze zomer lekkere gerechtjes bereiden op verschillende parken in Nederland en Duitsland. Van Landal Sluftervallei op Texel tot Landal Sonnenberg bij Trier.


April 2019  Een vo-school uit Oss gaat aan de slag met alle thema's van het KinderMoestuin lespakket. 

Op 17 april is het KinderMoestuin lespakket te zien op het NVON-congres. De Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in Natuurwetenschappen organiseert op 17 april een congres met als thema Jong Leren Eten van Gezonde en Duurzame Voeding.


Januari 2019  Wat een SPANNENDE dag! Al vroeg in de ochtend ging ik op weg naar Zeeuws Vlaanderen waar de pers van PZC en verslaggevers van het NOS Jeugdjournaal aanwezig waren om opnames te maken van de officiële start van het Wintergroenten lespakket, in het bijzijn van de Burgemeester uit Gemeente Sluis.

In opdracht van NME-centra Zeeland heb ik dit super leuke lespakket herschreven en nieuwe kookopdrachten ontwikkeld.


Januari 2019  Studio De Kinderkooktuin heeft een educatieve kookworkshop georganiseerd voor Stichting Samen Lachen RotterdamKinderen af en toe meenemen naar een wereld waarin ze plezier hebben. Dat is in het kort wat Stichting Samen Lachen, voorheen St. Laat Ze Maar Lachen, doet. Er zijn heel wat kinderen in Rotterdam van 4 tot 12 jaar die er door hun thuissituatie niet even uit kunnen. Voor die kinderen organiseert Samen Lachen eens per maand een uitje. Bijvoorbeeld naar een pretpark, een museum, een voorstelling of een speeltuin.


November 2018  Wat ontzettend leuk om te doen! Ouders en (jonge) kinderen enthousiast maken voor koken met gezonde voeding. Afgelopen zaterdag was alweer de laatste workshop in Barendrecht. Tijdens 5 inspiratieochtenden, georganiseerd door Stichting Kibeo Kinderopvang, mocht ik ouders laten zien hoe peuters en kleuters enthousiast worden van gerechtjes boordevol groenten en fruit. Hoe??
Kook een verhaal!


Oktober 2018  Wat zijn we trots op onze deelname aan de kookcompetitie YammYammy Lekker Zeeuws KinderMenu. Waarin kinderen (8-16jr) het lekkerste gerecht bedenken voor op de kindermenukaart van restaurants in Zeeland, als alternatief voor friet met frikadel, kroket of kipnuggets.

Het Kinderkooktuin Team heeft voor deze competitie een nieuw concept bedacht. Speciaal voor de jongste kinderen. Want wat is er nu leuker dan het gerecht dat je in een restaurant hebt besteld zelf aan tafel verder af te maken. 


Juni 2018  Een Kids Testpanel van 35 enthousiaste junior chefs uit groep 7 en 8 van Brede school Noorderpolder Theo Thijssen uit Zierikzee beoordeelden tijdens schoolkamp de  kinderkook(les)pakketten van de productlijn De Zilte Soepsteen. Naar een oud verhaal over hoe je, als iedereen een steentje bijdraagt, samen iets moois en lekkers kan creëren. Kinderen maken niet alleen kennis met groenten en kruiden van het land maar ook met zilte producten zoals (gedroogd) zeewier.
Zeewier heeft veel gezonde eigenschappen en de teelt van zeewier belast het milieu weinig.


Mei 2018  Zo leuk om te doen! Nieuwe producten ontwikkelen voor kinderen, om ze te leren waar het eten op hun bord vandaan komt. En ze enthousiast maken voor koken. In samenwerking met kinderboekenschrijfster en kunstenares Dieuwke Parlevliet ben ik bezig met de ontwikkeling van een productlijn kinderkook(les)pakketten. De Productlijn heet De Zilte Soepsteen,... omdat het begint met een verhaal. Een oud verhaal over hoe je, als iedereen een steentje bijdraagt, samen iets moois en lekkers kan creëren. 


Februari 2018  In opdracht van Stichting Petje af een super leuke kookgastles gegeven aan leerlingen van de weekendschool. Stichting Petje af organiseert op zondagen praktijkonderwijs voor kinderen in achterstandssituaties. Via interactieve lessen met inspirerende gastdocenten maken zij kennis met verschillende beroepen en vergroten zij letterlijk hun wereld.
De afgelopen weken leerden de kinderen alles over gezonde voeding.


Oktober 2017  Een gastles gegeven aan 22 brugklassers van CSG Willem van Oranje in Zuid-Holland. Tijdens de kookworkshop kregen de leerlingen voedingseducatie aan de hand van het moestuinpakket Sushi en Tempura.
Ze leerden waar het eten, in dit geval de Sushi, op hun bord vandaan komt. Hoe de verschillende groenten groeien en wat voor heerlijks je daarmee kunt bereiden.


Juni 2017  De Kinderkooktuin verzorgde het kinderprogramma Taste of Kids bij culinair festival Taste of Amsterdam. Met kinderkookworkshops 'Koken met groenten uit Zee'.


Maart 2017  De Kinderkooktuin is gevraagd door Taste of Amsterdam om met de kinderkookworkshops 'Koken met groenten uit Zee', op 2e pinksterdag het kinderprogramma Taste of Kids te verzorgen. Super leuk! Natuurlijk komen wij graag, vanuit de nieuwe locatie op Schouwen-Duiveland, naar dit culinaire festival.

In 2014 verzorgden we al een deel van Taste of Kids met de KinderMoestuin voor Junior Kookliefhebbers.


September 2016  Een gezellige groep enthousiaste jongeren van lunchcafé en cadeauwinkel ZiZo, onderdeel van Reinaerde, bereidden heerlijke gerechtjes met oa eetbare bloemen en kruiden uit de moestuin van Landgoed VollenhovenAl meer dan 20 jaar werken bij ZiZo mensen met een beperking. Zij zetten zich elke dag voor 100% in om gasten en klanten van dienst te zijn, onder professionele begeleiding. ZiZo wil de jongeren graag laten zien hoe het eten groeit en wat je er allemaal mee kan bereiden. Maar ze ook bewuster maken van seizoen producten en gezonde voeding.


April 2015  De locaties van Partou kinderopvang organiseren voor alle klanten in Utrecht Oost ouderavonden over voeding. Er zal tijdens twee lezingen informatie van het Voedingscentrum over gezonde voeding worden gegeven en door de pedagogisch coach van Partou over de pedagogische kant van voeding.
De Kinderkooktuin is gevraagd om meer te vertellen over het KinderMoestuin pakket.


Februari 2015  Een educatieve kookworkshop georganiseerd voor studenten van lerarenopleidingen pabo en alpo, in NEST Utrecht Science Park. De workshop was gericht op hoe je de educatieve elementen van het KinderMoestuinlespakket op een leuke wijze op kinderen over kunt brengen. En op welke manier zij kinderen op een speelse wijze kunnen interesseren in het verhaal achter hun eten.


Mei 2014  De Kinderkooktuin verzorgde een deel van het kinderprogramma Taste of Kids tijdens het culinaire festival Taste of Amsterdam. Chef kok Jonathan Karpathios reikt het eerste KinderMoestuin pakket voor Junior Chefs uit.


September 2013  Ontwikkeling van het Kindermoestuin(les)pakket voor Junior Chefs. Een moestuinpakket waarin de hele keten van zaaien, oogsten tot koken zichtbaar wordt. Kinderen worden zich bewust waar het eten op hun bord vandaan komt. Ze krijgen waardering voor gezond voedsel en leren nieuwe smaken ontdekken. In 7 voor kinderen aansprekende thema's waaronder Pasta Pesto, Pizza en Hartige Taart, Soep en Stamppot, Sushi en Tempura, Groente Friet en Chips met Dip en Zoete Koek en Taart. De pakketten bevatten een plantzak, werkboek, zaden en recepten behorend bij het thema.