BLOG


februari 2021  De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Groenten en Fruit.
Met de focus op het belang van groenten en fruit streeft de FAO een aantal doelstellingen na, zoals het maatschappelijk bewustzijn en de politieke aandacht voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit.
"In de huidige gezondheidscrisis, de covid-19 pandemie, waar we wereldwijd mee te maken hebben, is het bevorderen van een gezond voedingspatroon om ons immuunsysteem te versterken wel bijzonder toepasselijk," zei directeur-generaal Qu Dongyu. 

Waar mogelijk wil de FAO wereldwijd het belang van de teelt en consumptie van groenten en fruit op politieke agenda's plaatsen.


Daarnaast wil de FAO aandacht voor voedselverspilling. De bewustwording bij zowel consumenten en producenten vergroten. Innovatieve technieken, voor het duurzaam produceren van groenten en fruit, maar ook voor het zo optimaal en duurzaam mogelijk bewaren, transporteren en verwerken kunnen voedselverspilling tegengaan. Wereldwijd gaat in de hele keten, van producent tot consument, 1/3 verloren door voedselverspilling.

Het terugdringen van voedselverspilling komt de voedselzekerheid ten goede, vermindert de uitstoot van broeikasgassen, verlaagt de druk op natuurlijke hulpbronnen, zoals water, en draagt bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde en klimaatverandering.


Omdat alles met elkaar samenhangt roept António Gutterres, de secretaris-generaal van de VN, op tot een meer 'holistische benadering' van voeding in relatie tot duurzaamheid en gezondheid.

 

Daarnaast is er specifiek aandacht voor de bewustwording bij kinderen voor het belang van een gezond en duurzaam voedingspatroon.

Studio De Kinderkooktuin wil met innovatieve foodconcepten een bijdrage leveren aan een meer bewuste en gezondere leefstijl, door kinderen en families spelenderwijs te informeren, enthousiasmeren en stimuleren.

Het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken wordt spelenderwijs gestimuleerd. Met (zee)groenten, fruit en peulvruchten in de hoofdrol. 
Door kinderen bewust te maken van waar hun voedsel vandaan komt, ontstaat waardering voor gezond en duurzaam voedsel. Bovendien leren kinderen nieuwe pure smaken ontdekken. En daarmee komt het besef: Gezond eten, met respect voor onze planeet, is Lekker!  

Het bevordert de keus voor een gezonde en duurzame leefstijl nu en later. Het vormt de basis voor een gezonde, (h)eerlijke en groene wereld waarvan kinderen de toekomst zijn.