BLOG


april 2024   1000 km foodjourney door Nederland


In september ben ik begonnen aan een wandeltocht door Nederland, op ontdekkingstocht naar heerlijke plantaardige hotspots. Inmiddels ben ik ruim over de helft van mijn wandeltocht door Nederland. Ik loop Nederland rond in 4 LAW (lange afstand wandel-) routes. In totaal 50 etappes van o.a. het Grenslandpad, het Pieterpad, het groot Frieslandpad en het Nederlandskustpad.

En na het wandelen eet ik de heerlijkste gerechten op de meest bijzondere locaties.


Ik heb zoveel mooie stukken Nederland gezien. Ik ben er nog meer van overtuigd; hoe meer je de natuur leert kennen hoe meer je ervan gaat houden en voor wil zorgen. Als je wandelt zie je zoveel meer. Je beseft dan ook de betekenis van natuur om je heen. Natuur doet echt goed!

 

En hoe fijn is het om na een lange wandeling ergens neer te ploffen en te genieten van gezonde watertandend lekkere creaties. Ik heb de meest heerlijke plantaardige gerechten gegeten op de meest wonderschone locaties. Zo at ik in Drenthe gerechtjes met groenten en kruiden direct geoogst uit de moestuin en terplekke bereidt tot werkelijk waar de meest prachtige en smaakvolle gerechtjes die je maar kunt bedenken. Heerlijk was de panna cotta van pastinaak maar ook de donkergroen gekleurde olie gemaakt van prei en daslook. Zo lekker om het vers gebakken brood in te dippen en te proeven van de verfijnde looksmaak!

 

Plantaardig (uit)eten is zoveel meer dan alleen de hamburger vervangen door een vegaburger. Ik heb ontdekt dat echt gezond plantaardig eten dat met liefde, zorg en aandacht is bereid een smaaksensatie is waar je U tegen zegt. Juist de eenvoud van pure ingrediënten geeft de meest verrukkelijke smaken.

Ik kan inmiddels stellen dat ik verslaafd geraakt ben aan lange afstanden wandelen. Gelukkig geen ongezonde verslaving, en het levert me ook een bijdrage qua werk. Want wist je dat wandelen het deel van je hersenen activeert wat je creativiteit aanwakkert? Zo heb ik tijdens mijn wandeltocht al een begin gemaakt met een nieuwe opdracht.

Binnenkort meer hierover.. eerst nog verder wandelen.

Nou vooruit, een tipje van de sluier…. Ik ben gevraagd om samen te werken aan een heel bijzonder boek. Het gaat over Salvatore Jobse, over plantaardig eten en over Italiaanse en Zeeuwse invloeden.

Zo gaaf!!!

 

Het is ontzettend belangrijk om voor de gezondheid van de planeet en voor onze eigen gezondheid de waarde van natuur en de betekenis van biodiversiteit in te zien. Helaas staat de natuur (wereldwijd) enorm onder druk. O.a. een (meer) plantaardig voedingspatroon kan een grote bijdrage leveren aan herstel.

Tuincafé BertjeJens is een eetcafé aan het begin (of eindpunt) van het Pieterpad naast de botanische tuin DomiesToen in Pieterburen.
Ze staan bekend als vegetarisch-veganistisch eetcafé en maken alle gerechten en taarten zelf van zoveel mogelijk lokale en biologische producten. Het menu wisselt met de seizoenen mee.

Ik heb er heerlijk gegeten! En de locatie is ook prachtig!

De naam van het tuincafé is een hulde aan de in 2009 overleden Bertje Jens. Zij en Toos Goorhuis-Tjalsma bedachten in de jaren zeventig een manier om ‘Nederland te bewandelen’: het Pieterpad, dat naast het tuincafé ligt.