BLOG


juli 2022  Nieuwe opdrachten! Inspirerend, kleurrijk en fantasierijk.

Wauw!! Zo leuk! Dat ik mag meewerken aan zulke toffe projecten.

Alvast wat tipjes van de sluier: *kookleesboek *Italië * gerechten met een verhaal *verhaal met een boodschap *museum  *Noord-Holland *pop-up foodLab *educatie *Kinderboekenweek 2022

 

Spelenderwijs proeven van gezonde pure smaken!                       

Studio De Kinderkooktuin wil een bijdrage leveren aan een meer bewuste, duurzame en gezonde leefstijl, en zet zich daarom in voor de in 2015 door de Verenigde Naties vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).

Aan de hand van inspirerende, fantasierijke en kleurrijke foodconcepten ontdekken kinderen, jongeren en families gezonde pure smaken en krijgen ze waardering voor gezond en duurzaam voedsel.

 

Het is volop in het nieuws, maar wat is duurzaam eten? En kun je tegelijk duurzaam en gezond eten?

Eet je veel groenten en fruit? En daarnaast volkoren granen, peulvruchten, oliën en noten? Drink je vooral kraanwater (bijv. thee, koffie of water met fruit/kruiden)? Eet je weinig vlees en niet zoveel zuivel? En neem je geen of weinig (ultra) bewerkt voedsel waar veel zout, suiker en verzadigde vetten in zitten en waar veel energie en water voor nodig is, zoals bij snoep, snacks of frisdrank? Eet je van het seizoen, zoveel mogelijk van dichtbij, biologisch en producten die vrij van plasticverpakkingen zijn? En verspil je daarnaast geen voedsel?
Dan eet je in grote lijnen goed voor jezelf en voor ons milieu. En draag je bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Daarnaast beperk je zo het verlies aan biodiversiteit.

Biodiversiteit is essentieel voor de mens, want het staat aan de basis van ons voedsel, een schone lucht en een goede kwaliteit van de bodem.

 

Voeding is niet alleen dat wat we eten

Omdat alles met elkaar samenhangt roept António Gutterres, de secretaris-generaal van de VN, op tot een meer 'holistische benadering' van voeding in relatie tot duurzaamheid en gezondheid. ‘’Ieder van ons kan helpen de opwarming van de aarde te beperken en voor onze planeet te zorgen.’’ ‘’Door onze gewoonten te veranderen en keuzes te maken die minder schadelijke effecten hebben op het milieu en beter zijn voor onze gezondheid. Zo kunnen we de klimaatcrisis aanpakken en een duurzamere wereld bouwen.’’

Een meer plantaardig voedingspatroon en het terugdringen van voedselverspilling komt de voedselzekerheid wereldwijd ten goede, vermindert de uitstoot van broeikasgassen, verlaagt de druk op natuurlijke hulpbronnen, zoals water, en draagt bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde en klimaatverandering.

 

In Nederland verdwijnt zo'n 9 procent van ons eten jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Daarmee is ook onnodig veel energie en water verloren gegaan. (bron; Milieucentraal)

 

Blue Zones

En wist je dat een gezond en duurzaam voedingspatroon in grote lijnen het voedingspatroon is van mensen in de Blue Zones? Dit zijn 5 gebieden in de Wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid een (zeer) hoge leeftijd bereiken en waar niemand gek opkijkt als je na je 80ste nog werkt in je bedrijf of eigen moestuin.  

 

Lees meer over eetculturen en tradities en de leefstijl van mensen in de Blue Zones en bekijk het filmpje van Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam waarin hij uitlegt wat het geheim is van gezond oud worden in de Blue Zones.

… of is er misschien geen groot geheim?