BLOG


september 2023  Food Art

Een bezoek aan Kröller-Müller Museum en een enorme appeloogst in onze eigen moestuin, … dit samen vormde de inspiratie voor een super leuk en creatief food experiment.

Een schilderij maken met de ingrediënten van een gerecht. Zoals deze heerlijke appelnoten cake met basilicum en eetbare bloemen. De combinatie appel met basilicum is misschien bijzonder maar zo ontzettend lekker!

Het prachtige schilderij Oude Bloeiende Appelboom van kunstenares Charley Toorop (geboren in Katwijk 1891) trok mijn aandacht in het museum.

Vanaf 1947 schilderde Charley Toorop ieder voorjaar een bloeiende fruitboom en ieder najaar een boom met appels of met peren. Zo wilde ze de cyclus van de seizoenen en van het leven vastleggen. Ze heeft zich bij dit schilderij laten inspireren door de bloesembomen van Vincent van Gogh, voor wie ze grote bewondering had.
Charley Toorop leerde het vak van haar vader, kunstenaar Jan Toorop. Ze leerde via hem veel verschillende kunstenaars kennen waaronder Vincent van Gogh.
Bijzonder is haar band met Zeeland. Vader Jan Toorop kwam vanaf 1898 iedere zomer naar Domburg op Walcheren, om er te werken. Zo maakte Charley als klein meisje kennis met het eiland. Samen dwaalden ze langs strand en duin met potlood en schetsboek. Hier maakte ze haar eerste schilderijtjes en werd haar belangstelling voor de schilderkunst gewekt.

Net als schilderen, boetseren, muziek maken en verhalen vertellen, is het bereiden van een gerecht ook een creatieve uiting. Het is een ambacht waarin natuur en cultuur samenkomen.
Door verschillende creatieve vormen samen te brengen leren kinderen spelenderwijs waar het voedsel op hun bord vandaan komt en ontdekken ze gezonde pure smaken.
Dat is niet alleen leuk, het is ook ontzettend leerzaam. Je kunt namelijk met het gebruik van ingrediënten een boodschap overbrengen en met een creatief gerecht een verhaal vertellen.
Ze gaan bewust proeven met al hun zintuigen.
En door het verhaal op hun bord smaakt het eten nog lekkerder!

#foodart #voedselschilderij #appelboom #appels #charleytoorop #expressionisme #appelcake #krollermullermuseum #hogeveluwe #appelbloesem #hogeveluwe