GEZOND  ETEN  IS  LEKKER


Voeding ligt aan de basis van Gezondheid

Verenigde Naties

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Groenten en Fruit. Ze willen hiermee het bewustzijn over duurzaam voedsel bij kinderen, jongeren en hun families vergroten.

Met de focus op het belang van groenten en fruit streeft de FAO een aantal doelstellingen na, zoals het maatschappelijk bewustzijn en de politieke aandacht voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit.

Daarnaast wordt het belang van het terugdringen van voedselverspilling benadrukt.

Want het terugdringen van voedselverspilling komt de voedselzekerheid ten goede, vermindert de uitstoot van broeikasgassen, verlaagt de druk op natuurlijke hulpbronnen, zoals water, en draagt bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde en klimaatverandering.


Omdat alles met elkaar samenhangt roept António Gutterres, de secretaris-generaal van de VN, op tot een meer 'holistische benadering' van voeding in relatie tot duurzaamheid en gezondheid.

Spelenderwijs informeren, enthousiasmeren en stimuleren

Studio De Kinderkooktuin wil hieraan een bijdrage leveren omdat het aanleren van een gezonde en duurzame leefstijl net zo belangrijk is als leren lezen, schrijven en rekenen. Je hebt er een leven lang profijt en plezier van.

Het vormt de basis voor een gezonde, (h)eerlijke en groene wereld waarvan kinderen de toekomst zijn. 

Gezond Lichaam en gezonde Planeet

Voeding ligt aan de basis van gezondheid. Als je dagelijks gezond eet, en daarnaast voldoende beweegt, voor voldoende ontspanning zorgt en voldoende slaapt, voel je je fitter. Je hebt meer energie, je kunt je beter concentreren en je zit lekkerder in je vel.
Daarnaast draagt het produceren en consumeren van voedsel met respect voor mens, dier en milieu en het tegengaan van voedselverspilling bij aan een gezonde planeet. 

 

Voedselzekerheid

Enerzijds kampen we wereldwijd met voedseltekorten en ondervoeding en anderzijds met een overvloed aan voedsel en obesitas. Overstromingen en extreme droogte, veroorzaakt door klimaatverandering, treffen juist die delen op de wereld hard waar de voedselzekerheid voor kinderen en hun familie al onder druk staat.

Door voor een gezond en duurzaam voedingspatroon te kiezen en voedselverspilling tegen te gaan kunnen we een steentje bijdragen om voor meer voedselzekerheid te zorgen voor kinderen en families op de hele wereld.

Want ieder kind heeft recht op gezond voedsel.

Innovatieve foodconcepten
Door middel van originele en fantasierijke foodconcepten, producten en lespakketten leren kinderen en hun familie spelenderwijs waar het voedsel op hun bord vandaan komt en hoe je heerlijke gerechten bereidt die passen binnen een bewust en verantwoord voedingspatroon. Zo stimuleer je het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken. 

Studio De Kinderkooktuin wil kinderen en families spelenderwijs enthousiasmeren, stimuleren en informeren over gezonde en duurzame voeding.

Door middel van creatieve foodconcepten wordt de informatie behapbaar.

 

Voedselvaardigheden leren in samenhang

Kinderen krijgen informatie over voeding in relatie tot landbouw, natuur, gezondheid, cultuur, identiteit, milieu, klimaat en duurzaamheid. Denk hierbij aan onderwerpen als schijf van vijf, voedselafdruk, voedselverspilling, voedselketen, seizoenen, eetculturen en tradities, streekgerechten, herkomst, eerlijke handel en biologische producten.

 

Interesse in voedsel door zelf te doen

Studio De Kinderkooktuin is inmiddels alweer meer dan 10 jaar geleden gestart met het organiseren van educatieve kookworkshops en het geven van gastlessen in het onderwijs (po en vo) en de kinderopvang, voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 2-16 jaar. Het bleek een succesvol concept. Kinderen kregen interesse voor het voedsel omdat ze zelf hadden meegewerkt aan de bereiding van een smakelijk gerecht.

Inmiddels richt Studio De Kinderkooktuin zich volledig op het ontwikkelen van originele foodconcepten. Van creatieve familie foodworkshops tot fantasierijke en leerzame food-spellen en educatieve lespakketten. Voor kinderen vanaf 2 jaar,  jongeren tot 16 jaar en families. 

Aan de hand van innovatieve foodconcepten leren kinderen, jongeren en families van alles over voedsel en de bereiding van gezonde en duurzame gerechten.
Spelenderwijs leren en plezier hebben zijn hierbij de belangrijkste ingrediënten. 

Waarom dit initiatief?
Studio De Kinderkooktuin wil een bijdrage leveren aan een meer bewuste en gezondere leefstijl.
Het merendeel van alle kinderen, en volwassenen, eet niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. 
Door kinderen bewust te maken van waar hun voedsel vandaan komt ontstaat waardering voor gezond en duurzaam voedsel. Bovendien leren kinderen nieuwe pure smaken ontdekken. En daarmee komt het besef: Gezond eten met respect voor onze planeet, is Lekker!  

Kinderen leren dat eten niet uit de supermarkt komt, maar uit de grond of uit de zee. En dat de seizoenen een grote rol spelen bij het aanbod van verschillende groenten en fruit. Daarnaast leren ze dat het verspillen van voedsel bijdraagt aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering.

Kinderen leren ook dat niet alle worteltjes even mooi en recht zijn, maar dat ze wel net zo lekker smaken. En dat sperziebonen, courgettes of tomaten hier in de winter niet buiten groeien. Dat er veel energie nodig is om producten buiten het seizoen aan te bieden, omdat ze uit verwarmde kassen of uit het buitenland komen.
Maar ook dat economie en handel een belangrijke rol spelen bij het aanbod van ons voedsel.

Daarnaast leren kinderen dat cultuur en tradities een rol spelen bij wat we eten. En hoe natuur en cultuur samen komen bij het bereiden van gerechten.

Door kennis en inzicht ontstaat meer respect en bewustzijn voor natuur, landbouw en de voedselketen.  

Lees meer over Gezonde en Duurzame Voeding en over Wetenschappelijke Inzichten en Trends ...