MARIANNE KOOPMAN


Gezond eten met een zilte twist

Marianne Koopman is initiatiefnemer van, en creatieve brein achter Studio De Kinderkooktuin. Ze ontwikkelt creatieve foodconcepten voor kinderen, jongeren en families, met plantaardige producten zoals (zee)groenten, fruit en peulvruchten in de hoofdrol. Het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken wordt spelenderwijs gestimuleerd.

Eten met respect voor milieu, mens en dier is duurzaam. Dat betekent o.a. meer (zee)groenten, fruit, peulvruchten en noten eten en minder vlees en zuivel, maar ook minder verspillen. 

Naast het initiëren van eigen projecten werkt ze in opdracht voor de recreatieve en culturele sector, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Achtergrond

Marianne is afgestudeerd aan Van Hall Larenstein University of Applied Sciences studie tuin- en landschapsinrichting.
Van jongs af aan heeft ze oog voor de schoonheid van de natuur. Ook was ze zich al jong bewust dat het belangrijk is om zuinig en respectvol om te gaan met onze planeet. 

Tijdens haar studie leerde ze hoe onze leefruimte in stedelijk en landelijk gebied, door economische en technische ontwikkelingen maar ook door klimaatverandering, steeds moet worden aangepast en verbeterd. Op een duurzame manier.
Het is enorm belangrijk bij het inpassen van het gebruik door de mens voor landbouw, wonen en recreatie rekening te houden met de natuur, ecologie en biodiversiteit. Biodiversiteit is essentieel voor de mens, want het staat aan de basis van ons voedsel, een schone lucht, een goede kwaliteit van de bodem en schoon water. 

 

Naast de passie voor alles wat met het buitenleven te maken heeft, heeft Marianne ook een grote passie voor voeding, en koken met pure ingrediënten. Zintuigen ogen, neus en mond worden op dezelfde wijze geprikkeld door geuren, kleuren en smaak. 

Na het behalen van de benodigde horecapapieren heeft Marianne een aantal jaren geleden een tuincafe in Maarssen geëxploiteerd waarin verse producten de boventoon voerden.

Haar passie voor koken met onbewerkte verse ingrediënten is verder gegroeid bij Cuisine Culinair Nederland. CCN is een kookvereniging waar gepassioneerde koks één keer per maand bij elkaar komen om bijzondere gerechten met uitdagende receptuur, vaak van beroemde nationale en internationale chefs, gezamenlijk te bereiden.

Het enthousiasme voor culinair koken resulteerde in het organiseren van verschillende bruiloft- en nieuwjaardiners voor 45-50 personen. Als chef zorgde Marianne voor de hele organisatie, van voorbereiding tot uitvoering. Toch was dit niet haar uiteindelijke droom. 

 

Als moeder van 3 kinderen wilde ze meer betekenen voor de wereld, en een bijdrage leveren aan een gezonde en duurzame toekomst. Ze besloot dat het belangrijk is om kinderen te leren waar het voedsel op hun bord vandaan komt. En hoe je heerlijke gerechten bereidt die passen binnen een bewust en verantwoord voedingspatroon. Het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken is niet alleen leuk voor de kinderen het bevordert ook een gezonde en duurzame leefstijl nu en later. 

Want als je dagelijks voldoende groenten en fruit eet en vaker peulvruchten in plaats van vlees, houd je niet alleen je eigen lichaam gezond maar ook onze planeet. Voeding ligt immers aan de basis van gezondheid.

 

Haar interesse voor kunst en cultuur was de aanleiding voor een cursus kunstgeschiedenis en cultuur aan de vrije academie voor kunst en cultuur in Leiden.

Koken is een ambacht waarin natuur en cultuur samenkomen. Daarnaast is het bereiden van een gerecht een creatieve uiting. Net als schilderen, boetseren, muziek maken en verhalen vertellen.

Door verschillende creatieve vormen samen te brengen leren kinderen spelenderwijs waar het voedsel op hun bord vandaan komt en ontdekken ze gezonde pure smaken. Dat is niet alleen leuk, het is ook ontzettend leerzaam. Je kunt namelijk met het gebruik van ingrediënten een boodschap overbrengen en met een creatief gerecht een verhaal vertellen. Je gaat bewust proeven met al je zintuigen.

 

Educatieve Schooltuin

Het idee voor Studio De Kinderkooktuin is ontstaan nadat op initiatief van Marianne in 2010 een educatieve schooltuin is aangelegd op de basisschool van haar kinderen. Met een moestuin en speelelementen van natuurlijke materialen die kinderen uitnodigen tot spelen.

Als vrijwilliger in de schoolmoestuin groeide het enthousiasme voor het geven van voedingseducatie. Gestart werd met het organiseren van educatieve kookworkshops in het basisonderwijs en de kinderopvang in Utrecht. Dit werd al snel uitgebreid naar andere regio's in Nederland. Later gaf Marianne als gastdocent ook voedingseducatie in het voortgezet onderwijs en organiseerde ze inspiratiebijeenkomsten voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, voor studenten van lerarenopleidingen Pabo en Alpo en ouder-kind workshops. Verder trainde ze managers en shiftleaders Fun & Entertainment van vakantieparken in Nederland en Duitsland.

Daarnaast ontwikkelde Marianne educatieve producten en lespakketten om kinderen en families enthousiast te maken voor gezonde en duurzame voeding.

Het bleek een succesvol concept. Kinderen kregen interesse voor het voedsel omdat ze zelf hadden meegewerkt aan de bereiding van een smakelijk gerecht.

 

Studio De Kinderkooktuin bestaat inmiddels 10 jaar (2011-2021) en richt zich nu volledig op het ontwikkelen van innovatieve foodconcepten voor de recreatieve en culturele sector, de gezondheidszorg en het onderwijs. 

Het idee achter Studio De Kinderkooktuin

Het aanleren van een gezonde en duurzame leefstijl is net zo belangrijk als leren lezen, schrijven en rekenen. Je hebt er een leven lang profijt en plezier van. En je houdt niet alleen je eigen lichaam gezond maar ook onze planeet.
Het vormt de basis voor een gezonde, (h)eerlijke en groene wereld waarvan kinderen de toekomst zijn.

Studio De Kinderkooktuin wil kinderen en families spelenderwijs enthousiasmeren voor en informeren over gezonde en duurzame voeding. Ze krijgen informatie over voeding in relatie tot verschillende onderwerpen, zoals landbouw, natuur, gezondheid, cultuur, identiteit, kunst, geschiedenis, milieu en klimaat. 

Door middel van creatieve foodconcepten leren ze voedselvaardigheden in samenhang en wordt de informatie behapbaar.