BLOG


december 2023   1000 km wandeltocht door Nederland

Onderstaande brief stuurde ik een paar maanden geleden aan vrienden en familie die ik de afgelopen jaren niet heb kunnen zien. Ze wonen in bijna alle provincies van NL. Lucky me!

 

Lieve vrienden en familie,

Binnenkort begin ik aan een wandeltocht door Nederland.

Waarom? Kortgezegd, om jullie allemaal weer eens te zien en bij te kletsen. De afgelopen jaren is dat er helaas behoorlijk bij ingeschoten. Gelukkig was er nog de telefoon en whatsapp. Maar elkaar echt zien is natuurlijk toch veel leuker.

Veel bewegen heeft mij er de afgelopen jaren echt doorheen geholpen.
Met 1500 km op de teller van de fiets na 5 maanden chemobehandeling, bedacht ik dat 1000 km in een jaar wandelen ook geen onmogelijke opgave moet zijn.

Ik ga verschillende lange afstand wandelroutes (LAW) lopen. Het Pieterpad lopen is al lang een droom. Om Nederland rond te lopen voeg ik daar (delen van) het Grenslandpad, het Marskramerpad, het Groot Frieslandpad en het Nederlandskustpad aan toe. En onderweg hoop ik met jullie af te spreken.

 

Wat mij heeft getriggerd en geïnspireerd voor deze wandeltocht?

Een vraag die mij al lang bezig houdt. Waarom krijgen steeds meer mensen kanker? Toen ik een jaar geleden aan een vriendin vertelde dat er borstkanker was geconstateerd bij mij zei ze dat ik de 6de in haar vrienden/kennissen/collega kring was. Hoe is het mogelijk!? Ik vraag het mij nog steeds af. Ook als je gezond leeft en je niet de tot nu toe bekende erfelijke genen hebt kun je het dus krijgen.  

Ik weet inmiddels dat er een aantal factoren bij elkaar moeten komen om uiteindelijk kanker te veroorzaken. Niet iedereen zal het dus krijgen.

Zijn het de westerse leefomstandigheden, de industrie, de vervuiling in de lucht, de bodem of het water? De achteruitgang van de natuur misschien?

Wat triggerde de explosieve celdeling en is er dan misschien ook een verband met de foute celdeling bij de aanleg van de hartklep bij mij, die vergroeid was bij mijn geboorte? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op heb gekregen. Simpelweg omdat er geen onderzoek naar is gedaan. En er geen pasklaar antwoord te gegeven is die naar één duidelijke oorzaak leidt. Conclusie van de artsen: ‘Je hebt domweg gewoon enorme pech gehad’.

Instinctief denk ik wel dat het er allemaal mee te maken heeft.

Deze gedachte wordt bij mij versterkt door wat is onderzocht in de Blue Zone gebieden door Dr. Michel Poulain, emeritus hoogleraar in demografie aan de Katholieke Universiteit van Leuven in België en senior onderzoeker aan de Universiteit van Tallinn in Estland samen met Gianni Pes, een Sardijnse arts en de Amerikaan Dan Buettner, een National Geographic Fellow, ontdekkingsreiziger, bekroonde journalist, auteur en producer.

Blue Zones zijn 5 totaal verschillende gebieden in de wereld waar de meeste mensen wonen die in goede gezondheid een hele hoge leeftijd bereiken. Kanker maar ook dementie en diabetes komen hier niet of nauwelijks voor. Hoe kan dat?

Onderzocht is hoe deze mensen leven. En daar kwamen verrassend genoeg, of misschien is het eigenlijk helemaal niet zo verrassend, overeenkomstige factoren uit naar voren.

Ik word enorm geïnspireerd door de leefstijl en leefomstandigheden van de mensen in de Blue Zone gebieden. Het zet mij namelijk enorm aan het denken.

Ze leven in een natuurlijke omgeving waar het geïndustrialiseerde en drukke en stressvolle leven nog ver weg is. Ze profiteren van schone lucht, water en bodem, waarin ze hun voornamelijk plantaardig voedsel verbouwen. Ze bewegen veel, niet in de sportschool maar functioneel. Tot op hoge leeftijd wandelen ze, dansen ze of werken ze nog in hun moestuin of eigen bedrijf. Ze hebben een sociaal netwerk. En ik weet hoe belangrijk dat is in lastige periodes.
De Blue Zones hebben dus niet één geheim, het is een samenspel van factoren die de inwoners zo gezond maken.

Voor wie het interessant vindt, op netflix is recent ook een 4 delige serie te zien over de Blue Zones. Blue Zones: Sardinië (Italië), Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) en in Loma Linda (Californië)

 

Deze wandeltocht heeft voor mij naast het sociale aspect ook het doel om in Nederland heerlijke plantaardige hotspots te ontdekken, met lokale en streekeigen producten. Wie weet kennen jullie er een paar in jullie omgeving ? Ik hoor het graag.

 

Hopelijk zien we elkaar snel!

Groetjes Marianne

Hoe meer we de natuur leren kennen, hoe meer we ervan gaan houden en voor willen zorgen.

 

De aarde staat op dit moment zo sterk onder druk dat de planeet “ruim buiten de veilige ruimte voor de mensheid” is terechtgekomen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers in een recent artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. De mens heeft de aarde over grenzen geduwd blijkt uit ‘’gezondheidscheck’’ van de planeet.

Er zijn 9 grenzen vastgesteld: opwarming van de aarde, verlies van biodiversiteit, stikstofkringloop/fosforkringloop, gat in ozonlaag, oceaanverzuring, waterschaarste, landgebruik, chemische verontreiniging en deeltjes in de atmosfeer.

Dat klinkt ongelooflijk ernstig. Gelukkig kunnen we het tij wel keren!

Hoofdauteur van het artikel @KatherineRichardson schrijft: ‘’Met een combinatie van technologie en een gedragsverandering kunnen we de omvang van het probleem behoorlijk terug brengen. Minder consumeren en een meer plantaardig dieet kunnen al heel veel positieve effecten hebben."

 

De inheemse Haudenosaunee leven met de filosofie dat we de aarde in bruikleen hebben van volgende generaties. Ze houden bij het maken van beslissingen rekening met de impact daarvan op de volgende 7 generaties.
Het belangrijkste doel is te leven in harmonie met de natuur.

Ik vraag mij ernstig af, zou deze filosofie niet overal de standaard moeten zijn?

 

#sevengenerationprinciple #deaardeinbruikleen #duurzameleefstijl #gezondeleefstijl #schonelucht #schonebodem #schoonwater #biodivesiteit #natuur #rechtenvoordenatuur #bluezones #voedingengezondheid