Studio De Kinderkooktuin

Spelenderwijs proeven van gezonde pure smaken


Gezond en Duurzaam
Het is belangrijk om kinderen te leren waar het voedsel op hun bord vandaan komt. En hoe je heerlijke gerechten bereid die passen binnen een bewust en verantwoord voedingspatroon. Zo leren kinderen nieuwe smaken ontdekken en krijgen ze waardering voor gezond en duurzaam voedsel. En daarmee komt het besef: Gezond eten is Lekker!  

Het bevordert de keus voor een gezonde en duurzame leefstijl nu en later. Het vormt de basis voor een gezonde, (h)eerlijke en groene wereld waarvan kinderen de toekomst zijn.

Marianne Koopman is initiatiefnemer en eigenaar van Studio De Kinderkooktuin. Ze ontwikkelt originele foodconcepten voor kinderen en families. Met (zee)groenten, fruit en peulvruchten in de hoofdrol. Het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken wordt spelenderwijs gestimuleerd.

Marianne Koopman initieert eigen projecten en werkt in opdracht voor de horeca en recreatieve sector, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Expertise
Haar expertise ligt bij het ontwikkelen van creatieve foodworkshops met originele en watertandend lekkere gerechten, fantasierijke en leerzame food-spellen en educatieve lespakketten.
De foodconcepten zijn bedoeld voor kinderen en jongeren vanaf 2 jaar tot 16 jaar en families.

Studio De Kinderkooktuin is een ontwikkelstudio en foodLab. 
In het foodLab worden de in de studio ontwikkelde foodconcepten in samenwerking met kinderen getest. 

Proeven met al je Zintuigen
Koken is een ambacht waarin natuur en cultuur samenkomen. Daarnaast is het bereiden van een gerecht een creatieve uiting. Net als schilderen, boetseren, muziek maken en verhalen vertellen.

Door verschillende creatieve vormen samen te brengen in innovatieve foodconcepten leren kinderen spelenderwijs waar het voedsel op hun bord vandaan komt en ontdekken ze gezonde pure smaken. 

Dat is niet alleen leuk, het is ook ontzettend leerzaam. Je kunt namelijk met het gebruik van ingrediënten een boodschap overbrengen en met een creatief gerecht een verhaal vertellen.

Je gaat bewust proeven met al je zintuigen. Maar ook genieten van kunstwerkjes die je op kunt eten.

En wist je dat het voedsel op je bord dan nog lekkerder smaakt!



Voedsel speelt een belangrijke rol in ons leven 

 

Voedsel heeft een leven lang invloed op ons bestaan maar ook op het bestaan van volgende generaties. Zo hebben we voedsel nodig om te kunnen leven. En zorgt het eten van het juiste voedsel voor een gezond en fit lichaam. Daarnaast zorgt samen eten met anderen voor gezelligheid en verbondenheid. En spelen eetculturen en tradities een rol bij wat we eten. 

Met de foodconcepten van Studio De Kinderkooktuin leren kinderen en jongeren van alles over voedsel in samenhang met verschillende onderwerpen en vakgebieden. 

kook een verhaal

Familie Foodworkshops

In 2019 ontwikkelde Studio De Kinderkooktuin familie foodworkshops voor in de restaurants van Landal GreenParks, en trainde managers en shiftleaders Fun & Entertainment van verschillende vakantieparken in Nederland en Duitsland.

Kidsfoodcamp

Studio De Kinderkooktuin ontwikkelde in 2019 de basisopzet voor het outdoor activiteitenspel KidsFoodCamp. Een speciaal op maat te maken spel, bedoeld voor kinderen, jongeren en hun familie. 

KinderMoestuin(les)pakket 

In 2013 ontwikkelde Studio De Kinderkooktuin 'De KinderMoestuin voor Junior Chefs'. Bedoeld voor particulieren en het onderwijs. De hele keten van zaaien, verzorgen van plantjes, oogsten en koken wordt met dit pakket zichtbaar. 


Lespakketten en Producten

Verder ontwikkelt Studio De Kinderkooktuin voor de onderwijssector leuke, creatieve en leerzame producten en lespakketten op het gebied van voeding en koken. Met heerlijke recepten boordevol groenten en fruit. 

DIY Kindermenu  

Ook bedacht Studio De Kinderkooktuin een nieuw concept in het kader van de kookcompetitie YammYammy Lekker Zeeuws KinderMenu. Waarin kinderen het lekkerste gerecht bedenken voor op de kindermenukaart van restaurants in Zeeland, als alternatief voor friet met frikadel of kipnuggets.

Foodconcept Zilte Soepsteen 

In samenwerking met kinderboekenschrijfster en kunstenares Dieuwke Parlevliet ontwikkelde Studio De Kinderkooktuin De Zilte Soepsteen Kinderkook(les)pakketten. Naar een oud verhaal over hoe je, als iedereen een steentje bijdraagt, samen iets moois en lekkers kan creëren.

december 2020  Wat ontzettend leuk! Naar aanleiding van de Instapost over Kwallen SnoepGoed ontving ik van Soulla Christodoulou, een Engelse schrijfster uit Londen, een prachtig gedicht: Jellyfish. 

Nadenkend over wat het schrijven van een gedicht te maken heeft met het koken van een gerecht, besef ik dat er veel meer overeenkomsten zijn dan we misschien in eerste instantie denken.

augustus 2020 Voor Veggipedia schreef ik een gastblog met de titel 'Proeven met je Ogen', over het enthousiasmeren van kinderen voor het proeven van gezonde gerechten boordevol groenten en fruit, over het belang van smaakontwikkeling, pure smaken ontdekken en leren waar het eten op je bord vandaan komt.

mei 2019 De finale foodworkshoptraining gegeven aan managers en shiftleaders Fun & Entertainment van verschillende vakantieparken van Landal GreenParks in Nederland en Duitsland. Vanaf nu gaan de eerste parken aan de slag in het nieuwe Brasserie- restaurantconcept met de door Studio De Kinderkooktuin ontwikkelde familie foodworkshops. 

Januari 2019 Wat een SPANNENDE dag! Al vroeg in de ochtend ging ik op weg naar Zeeuws Vlaanderen waar journalisten van PZC en verslaggevers van het NOS Jeugdjournaal aanwezig waren om opnames te maken van de officiële start van het Wintergroenten lespakket, in het bijzijn van de Burgemeester van Gemeente Sluis.